"Нафтогаз" отримав дозвіл на розробку всіх родовищ газу на шельфі на 30 років

25 листопада Кабмін передав усі родовища природного газу на шельфі Чорного моря у користування НАК "Нафтогаз України", скасувавши постановою умову про проведення аукціонів

Відповідне рішення прийняли на засіданні уряду в середу, 25 листопада, передає "Цензор.НЕТ".

Міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський зазначив, що рішенням пропонується внести зміни в порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами.

"Проєктом постанови передбачено можливість отримати НАК "Нафтогаз України" без аукціону спеціальний дозвіл на користування нафтогазоносними надрами на континентальному шельфі в межах виняткової економічної зони України, що дозволить наростити власний видобуток природного газу, створити нові робочі місця і наповнити як місцеві, так і державний бюджети ", - заявив Абрамовський.

"Головне, що до розробки родовищ державна компанія зможе приступити відразу після прийняття акта та проходження відповідних процедур", - додав міністр.

Передбачається, що в майбутньому "Нафтогаз" залучить до розробки зазначених родовищ приватні компанії.

Водночас, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що утримається від голосування за цей проєкт постанови, оскільки його прийняття призведе до недонадходження коштів до держбюджету від збору за продаж спецдозволів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, прогнозні і перспективні ресурси шельфу в західній частині Чорного моря, за різними оцінками, становлять 1-2 трлн кубометрів газу і більше 1 трлн т нафти з газовим конденсатом, з можливістю щорічно видобувати близько 10 млрд кубометрів газу.

"Ми, зі своєї сторони, налаштовані рішуче і готові у найкоротші терміни розпочинати сейсмічні дослідження на морі, після вирішення офіційних процедур. Відповідно до попередніх розрахунків, інвестиції вже перший рік робіт на шельфі можуть сягнути до $40 млн.", - прокоментували в компанії "Нафтогаз".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо