Роковини Голодомору: у Дніпрі відкрили виставку про спротив селянства радянській владі у регіоні

У Дніпрі відкрили виставку про спротив селянства радянській владі в регіоні "Геть комуну та радянську владу", приурочену до 87-х роковин пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виставку у будівлі історичного музею імені Яворницького підготував новостворений місцевий Музей спротиву Голодомору спільно з Національним музеєм Голодомору (Київ) та Інститутом дослідження Голодомору.

Музейники показують рідкісні архівні документи, а деякі презентують вперше, про виступи проти колективізації в регіоні1930 року. Зазначається, що це документи про Павлоградське антирадянське селянське повстання та селянські "волинки" в селах та хуторах.

Мапа селянського спротиву 1930 року, яку створила начальниця науково-дослідного відділу Музею спротиву Голодомору, докторка історичних наук Наталя Романець, також є серед матеріалів виставки.

За словами Романець, на мапі позначені "волинки" або ж "баб’ячі бунти" – стихійні беззбройні виступи селян, часто жіноцтва, у відповідь на спроби розкуркулення односельців.

За даними дослідниці, такі виступи закінчувалися побиттям селян і в подальшому – засудженням активних учасників до різних термінів ув’язнення.

Романець додала, що мапа розвінчує стереотип про "безхребетного" українського селянина, показуючи, що мешканці сіл чинили опір політиці радянської влади.

Зазначимо, що у передостанню суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb