Україна виходить на вільний, прозорий ринок, – Оринчак про розробку родовищ на Чорному морі "Нафтогазом"

Коментуючи новину про те, що НАК "Нафтогаз України" розроблятиме родовища на Чорному морі, керівниця Національної асоціації добувної промисловості Оксана Оринчак заявила, що таким чином Україна виходить на вільний, прозорий ринок

Про це вона говорила у "Великому ефірі Василя Зими" на телеканалі "Еспресо".
 
"Фактично уряд подарував всі газові родовища на шельфі НАК Нафтогаз Україна. І якщо з плюсів брати, то, можливо, через 2 роки, якщо уряд віддасть їм і Юзівську (площу, - Ред.), то фактично НАК "Нафтогаз України" може вийти на ІРО (первинна публічна пропозиція, старт продажу акцій на біржовому ринку) і це непогано. Згідно з міжнародними стандартами ми від 10 до 40% можемо розмістити на біржі. І, відповідно, якщо зайдуть країни в НАТО, то ми можемо отримати гарантії інвестицій і безпеки для нашої країни", – зазначила Оринчак.
 
Керівниця Національної асоціації добувної промисловості також додала: "Фактично цю інформацію, яку буде мати НАК Нафтогаз України, він може продавати іншим компаніям і також вилучати ці кошти, максимально залучати інвесторів. Але можливо піти іншим шляхом: просто 900 кв.м., поділити цей шельф, і різні компанії би заходили, створювали конкурентні ринкові умови,а це також надходження в держбюджет ще швидше, ніж там до 30 років".
 
На запитання Василя Зими, чи допоможе робота "Нафтогазу" на шельфі стати Україні більш незалежною в енергетичному питанні, зокрема від Росії, Оксана Оринчак відповіла:
 
"Тут є ризик тому, що, ви розумієте, якщо зараз проведуться сейсмологічні роботи, ніхто не може забезпечити того, що Росія може якимось чином дізнатися ресурсну базу. І зробити так, що цей актив також може перейти на бік агресора. Є такий ризик. Наступне, чи збільшиться, чи зменшиться: якщо йти по тому сценарію, що я сказала про ІРО, звичайно, це енергонезалежність. Це тільки плюс, тому що воно піде з цих грошей, які будуть вилучені з біржі. 20% можна віддати на інтенсифікацію родовищ, а 20% направляти в держбюджет на інфраструктуру цілої країни".