Зарплата жінок в Україні на чверть менша, ніж у чоловіків: Шмигаль назвав причини

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, чверть зарплати жінки недоотримують через упередженість, поділ на "чоловічі" і "жіночі" професії, декрет, вік, зовнішність і навіть характер

Про це повідомляє Урядовий портал.

"На жаль, у нашому суспільстві все ще є дискримінаційне ставлення роботодавців до працівників-жінок. Міністерство соціальної політики зазначає, що тільки в питанні заробітної плати це призводить до розриву у розмірі до 25%. Чверть зарплати жінки недоотримують через упередженість, через чоловічі і жіночі професії, через декрет, через вік, зовнішність і навіть характер", - цитує пресслужба слова Шмигаля.

Прем'єр наголосив на тому, що розширення прав і можливостей та досягнення рівності прав справляє суттєвий позитивний вплив у всіх сферах і сприяє економічному зростанню країни загалом, це доведено багатьма європейськими країнами.

Він додав, що права всіх, незалежно від статі, віросповідання, соціального статусу та расової приналежності і віку, мають бути захищені у будь-якій сфері: політичній участі у державотворчих процесах, економічній участі, можливості професійної самореалізації тощо.

"Рівні умови - це рівний доступ до можливостей заради зростання та реалізації власного потенціалу", - підкреслив Шмигаль.

Водночас, він зазначив, що 2020 рік став визначальним для забезпечення рівного права чоловіків та жінок у публічній політиці. Так, для досягнення балансу рівності в рамках виборчого процесу у Виборчому кодексі була запроваджена 40%-квота для представників однієї статі.

"І результат не змусив себе чекати. Перш за все, десятки жінок вирішили спробувати себе у політиці та проявили себе", - відзначив Шмигаль.

Так, за попередніми даними громадських активістів, найбільше жінок було обрано у маленьких громадах із кількістю виборців до 10 тис. - майже 42%. У районних радах 33,7% обраних депутатів є жінками, у радах громадах із кількістю виборців понад 10 тис. - майже 33%, в обласних радах - 28%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb