НАК ”НАФТОГАЗ” затвердив сумнівну мирову угоду: ціна питання — 2 мільярди гривень

За дев’ять місяців 2020-го збиток НАК "Нафтогаз України" становив 17 мільярдів гривень. У той же час в компанії і далі реалізують сумнівні схеми

За дев’ять місяців 2020-го збиток  НАК "Нафтогаз України" становив 17 мільярдів гривень. Тоді як на цей час торік мав 13 мільярдів  прибутку. Головною причиною в компанії називають борг посередників, які постачають газ.  У той же час в компанії і далі реалізують сумнівні схеми.

У 1999 році компанія “Укренергозбут”, яка легально працювала на ринку України, передала дочірній структурі “Нафтогазу” - компанії “Укртансгаз” - для реалізації клієнтам 418 мільйонів кубометрів блакитного палива. Частину споживачі отримали, але решта - 305 мільйонів кубів, як то кажуть, - “зависли у системі”. З того часу “Укренергозбут”, попри численні рішення судів, безуспішно намагається повернути свій ресурс.

Кілька років тому “Укренергозбут” навіть пережив рейдерську атаку. В результаті якої на ласий шматок – 305 мільйонів кубів газу – безпідставно почала претендувати компанія “Фін-Інвест”. За офіційними даними вартість ресурсу становить майже 2 мільярди гривень.
У листопаді 2020 року Господарський суд несподівано затвердив мирову угоду. В результаті якої газ отримав не законний власник, а невідома компанія, яка раніше у справі не фігурувала – “Профі – Газ”. Найбільше, що дивує юристів, що згідно із мировою угодою блакитне паливо отримали не споживачі “Укренергозбуту”, а сумнівна фірма. Ще донедавна власником якої був мешканець невеликого  села у Вінницькій області. Згідно з даними youcontrol, він є "бенефіціаром" в 135 компаніях (учасником в 263 фірмах, керівник в 117). А Центр протидії корупції наводить його як приклад фіктивного бенефіціара.

Однак у червні цього року власником “Профі-газ” раптом стає Анна Бурова, про яку ніхто нічого не знає. Вона отримує газ вартістю 70 мільйонів доларів, і стає однією з найбагатших людей України. Принаймні в списку українського "Форбс" вона вже мала би фігурувати.

Таким чином, внаслідок мирової угоди відбулась легалізація на фіктивній компанії 305 млн кубометрів газу (або більше 2 млрд грн), який мав би за рішенням суду перейти на користь споживачів “Укренергозбуту”.