Не локдаун, а "різдвяні канікули": Марченко пояснив, як фінансуватимуться програми підтримки бізнесу у разі посилення карантину"

Міністр фінансів Сергій Марченко назвав можливий локдаун "різдвяними канікулами" та пояснив, як фінансуватимуться програми підтримки бізнесу і найманих працівників у разі посилення карантину

Про це він сказав в інтерв'ю BBC.

"Давайте цю подію розкладемо на частини. Перша і головна - це "якщо". Якщо буде необхідність запровадити локдаун, або, як я назвав би, різдвяні канікули. Тож якщо буде така необхідність, з урахуванням заповненості ліжок у лікарнях, пандемічної ситуації, розгортання коронакризи - все має бути чітко обґрунтовано, то дійсно президент вийшов з такою ініціативою (підтримати бізнес - ред.)", - цитує видання слова Марченка.

За його словами, після внесення відповідних проєктів закону у Верховну Раду треба буде приймати рішення на рівні бюджету. При цьому, він зауважив, що необхідно розділяти питання ліквідності і питання наявності коштів в бюджеті на виконання цілей, які заклав президент.

"Тобто законодавчо і технічно кошти ми можемо знайти. Питання, яке виникає і буде виникати, це питання ліквідності казначейського рахунку і можливості підкріпити відповідними податками або іншими джерелами фінансування цих видатків. От і все", - пояснив міністр.

Він додав, що наразі є відповідний проєкт закону, який передбачав додаткові надходження у понад 10 млрд грн у ковідний фонд.

"Ми на ці кошти розраховуємо до кінця року, і це є додатковим джерелом, яке до цього часу не враховане в бюджеті. І є сподівання, що цим джерелом ми зможемо закрити ці питання. Якщо виникне така потреба - ще раз підкреслю", - зазначив Марченко.

За його словами, наразі президент і уряд "спрацювали на упередження", оскільки було багато питань через те, що "бізнес страждає через карантин вихідного дня".

"Є ініціатива, що давайте спочатку запропонуємо, який може бути пакет допомоги, а далі все вже визначатиме епідеміологічна ситуація - чи буде використаний цей пакет, чи ні", - резюмував він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb