За недостовірне декларування не буде позбавлення волі, - Монастирський

Робоча група узгодила рішення про необхідність кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в декларацію, встановивши ліміт – від 1 млн грн. Також за відповідні правопорушення планують не позбавляти волі

Про це під час брифінгу 27 листопада повідомив голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, глава робочої групи ВР із врегулювання конституційної кризи Денис Монастирський, передає Еспресо.TV.

"По першому блоку - відновлення відповідальності за недекларування або брехню у деклараціях: ми стартували із позиції, коли, фактично, відкриваючи рішення КСУ, ми читали і визначали, що Конституційний суд визначив, що це правопорушення не є суспільно небезпечним для того, щоб бути у кримінальному кодексі злочином. І має бути інша, не кримінальна відповідальність. Основні дебати були навколо того, чи це має бути адміністративна відповідальність, чи все ж кримінальна. Компромісом у цьому випадку стало те, що, на думку робочої групи, лише парламент може визначати, що є злочином, а що є іншим видом правопорушення", - зауважив він.

За його словами, саме Верховна Рада встановлює міру відповідальності, покарання за конкретний вид злочину. Саме тому група прийшла до висновку, що за брехню у декларації, за неподання декларації, має бути кримінальна відповідальність.

"Друга позиція – щодо брехні у декларації: ми дійшли до висновку, що потрібно підняти поріг, з якого стартує кримінальна відповідальність. На сьогоднішній день це 250 прожиткових мінімумів, приблизно у цифрах – 500 тис. грн. Тобто помилка на 500 тис. грн була кримінальною відповідальністю до рішення КСУ. Ми визначаємо, що кримінальна відповідальність починається із 500 прожиткових мінімумів – це понад 1 млн грн. До цього залишається відповідальність, але адміністративна", – наголосив Монастирський.

Він зауважив, що виділено статтю щодо неподання декларацій і визначино, що це може бути кримінальним проступком, а не злочином. Це вид кримінального правопорушення, який містить меншу супільну небезпеку.

Монстирський зазначив, що законопроєктом пропонується не позбавляти волі осіб, які подали недостовірні декларації.

"Було прийнято рішення, воно було надскладним, компромісним, не всі його підтримують в парламенті, але це те, що може бути і пройти голосування, за ці правопорушення не буде позбавлення волі. Будуть передбачені – штраф, громадські роботи, як основний вид, і також право займати певні посади. Ми розуміємо, що основна мета притягнення до відповідальності є саме, що людина позбавляється посади, на якій вона збрехала в декларації, або чомусь не подала декларацію", - додав він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb