Французи виступають проти закону "про глобальну безпеку"

У суботу, 28 листопада 2020 року, по всій Франції відбулися численні маніфестації проти закону "про глобальну безпеку. У Парижі "Марш свободи" пройшов між площею Республіки та площею Бастилії

Протягом тижня напруга навколо питання щодо прийняття закону "про глобальну безпеку" і, зокрема, його спірної 24 статті, яка забороняє знімати поліцейських під час виконання ними службових обов'язків, зростала, особливо після появи в соцмережах кадрів жорсткого розгону мігрантів на площі Республіки 23 листопада і відеозапису з побиттям музичного продюсера Мішеля Зеклера на порозі його студії в Парижі, розповідає Еспресо.TV з посиланням на RFI.

Стаття 24, що отримала схвалення з боку поліцейських профспілок, викликає протест у захисників громадських свобод, зокрема, у французьких журналістів, що розглядають її як "диспропорційну атаку" на свободу слова та інформації.

Крім того, публікацію зображень поліцейських вважають необхідною представники паризьких передмість, які активно підтримують дискусію про расизм в поліції.

Зайшовши в глухий кут, уряд вирішив створити незалежну комісію для остаточної редакції тексту спірною статті, і на цей раз викликав гнів парламентаріїв. Очільники Сенату і Національних зборів висловили протест проти створення такої комісії. 

Голова Національних зборів Рішар Ферран заявив, що має місце "атаку на парламент, який один має право писати і приймати закони".

Після цього в п'ятницю, 27 листопада, прем'єрміністр Франції Жан Кастекс був змушений відмовитися від ідеї створення зовнішньої комісії.

У Парижі префектура поліції спочатку заборонила марш, дозволивши лише збори на площі Республіки, але адміністративний суд Парижа скасував це рішення. Про свою участь в паризькому "Марші свободи" заявили близько сотні депутатів столичного регіону Іль-де-Франс, профспілки журналістів, неурядові організації, Асоціація судової преси, представники Ліги прав людини (LDH) та іншію

Напередодні маніфестації префект поліції Парижа Дідьє Лальман закликав поліцейських "утримувати республіканську лінію" й не піддаватися сумнівам, гніву або страху.

У Парижі маніфестація проходила мирно, поки на підході до площі Бастилії допоки до неї не долучилися радикали з організації Black Bloc, які побудували барикаду на перетині бульвару Бомарше і вулиці пастора Вагнера та вступили в сутичку з поліцією. Поліція застосувала сльозогінний газ.

Маніфестації також пройшли в Ренні, Ліллі, Нанті, Монпельє та інших містах країни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb