"Мав право витребувати матеріали судової справи": Вища рада правосуддя заперечила тиск свого члена на ВАКС

Вища рада правосуддя заперечила, що її член чинив тиск на Вищий антикорупційний суд, вимагаючи матеріали справи через скаргу Національної асоціації адвокатів

Про це йдеться у заяві ВРП.

Вища рада правосуддя пояснює, що до неї надійшла дисциплінарна скарга Національної асоціації адвокатів України (НААУ) на дії суддів Вищого антикорупційного суду, а розгляд скарг є функцією ВРП.

"Як тільки звернення суддів Вищого антикорупційного суду щодо втручання в їхню діяльність надійде до Вищої ради правосуддя, Рада розгляне його у встановленому законом порядку", - йдеться у поввідомленні.

ВРП переконана, що скаргу на суддів не можна розцінювати як втручання або тиск.

Там заявили, що закон не передбачає обмежень прав особи на звернення до ВРП зі скаргою стосовно дисциплінарного проступку судді.

Читайте також: "Член Вищої ради правосуддя вимагав матеріали незакінченої справи": судді ВАКС заявили про втручання у свою діяльність

"Вища рада правосуддя закликає суддів Вищого антикорупційного суду не викривляти інформацію та не створювати видимість упередженого ставлення до них", - заявили у раді.

ВРП заявляє, що член ради, який розглядає скаргу, має право витребувати матеріали судової справи щодо завершеної процесуальної дії.  Він просив надіслати завірені копії ухвал суду, адже наявність ухвал свідчить про завершення певних процесуальних дій. 

ВРП також наголошує, що жодного рішення щодо скарги НААУ не прийнято.

При цьому Рада зазначає, що її член, який витребував копію ухвали, "не бере участі в ухваленні рішення щодо скарги".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb