У Нацслужбі здоров'я назвали середні зарплати медиків у квітні-вересні

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) назвала середньмісячні витрати медичних закладів на заробітні плати працівників

Про це повідомила пресслужба НСЗУ.

Згідно з повідомленням, з 1 квітня змінився принцип фінансування для закладів спеціалізованої медичної допомоги. Лікарні уклали договори з НСЗУ і почали працювати за Програмою медичних гарантій, тобто отримувати гроші за надану послугу, а не за наявність ліжок. 

При цьому, зазначили у пресслужбі, завдяки фінансовій звітності, яку надають лікарні, НСЗУ може назвати середньомісячні витрати на оплату праці медичних працівників спеціалізованої ланки. Зокрема, у квітні-вересні середньомісячні зарплати до відрахування податків становлять: керівника спеціалізованого закладу - 23,5 тис. грн; лікарів - майже 9 тис. грн; середній медичний персонал - 7,5 тис. грн; молодший медперсонал - 6,1 тис. грн.

При цьому зазначається, що найвищі середньомісячні зарплати лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Луганській області - 10,8 тис. грн та Києві - 10,4 тис. грн. Найнижічі зарплати в Одеській обалсті - 7,3 тис. грн, Рівненській - 7,5 тис. грн та Хмельницькій - 7,8 тис. грн.

"Проте є випадки, коли витрати на оплату праці лікаря в одній з лікарень прифронтової зони складають в середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати лікарів", - зауважили у пресслужбі.

При цьому у пресслужбі підкреслили, що НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором. 

"Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників", - підкреслили в НСЗУ.

У пресслужбі також додали, що витрати на зарплату у первинній ланці медичних послуг значно вищі. Так, керівники закладів первинної надання допомоги отримують 24,9 тис. грн; лікарі - 15 тис. грн; середній медичний персонал - 8,4 тис. грн, а молодший - 4,6 тис. грн.

Щодо екстреної медичної допомоги, за квітень-вересень керівники таких закладів отримали 28,8 тис. грн, лікарі - 18 тис. грн, середній медичний персонал - 14,9 тис. грн, а молодший - 7,8 тис. грн.

У пресслужбі пояснили, що це пов'язано з обов'язковими доплатами таким фахівцям, які працюють з підозрами або підтвердженими випадками коронавірусної хвороби.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresot