Фіктивна фірма, що отримає 305 млн куб м палива від Нафтогазу, змінила бенефіціарів та керівництво

305 мільйонів кубометрів газу або майже 2 мільярди гривень НАК “Нафтогаз України” має передати невідомій фірмі “Профі Газ”

Відповідне рішення про мирову угоду ухвалив Господарський суд Києва. Голова НАКу Андрій Коболєв уже підписав розпорядження про те, щоб виділити цю астрономічну кількість палива для подальшої передачі людям, котрих раніше в державній компанії називали шахраями. Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич переконаний: таке судове рішення свідчить про неефективну роботу керівництва державної компанії на межі з великою корупцією: “Є нюанси в роботі юристів державних компаній, зокрема “Нафтогазу” і “Укртрансгазу”.  Або може мова йти і про корупцію в цих компаніях, оскільки мені важко уявити, що такі величезні суми грошей державні компанії “не догледіли”, або прийняли рішення не в інтересах акціонерів, а в інтересах приватних суб’єктів, з якими вони мали взаємодіяти”.

Між тим, фірма “Профі газ”, котра тепер має заволодіти третиною мільярда кубів блакитного  палива, змінила своїх бенефіціарів та керівника. І перемістилася з “хрущjвки” на Відрадному до історичного центру Києва. Згідно з даними держреєстру, директором “Профі газу” від  учора є такий собі Євгеній Джангірян. Однак, як і попереднє керівництво, говорити про оборудку чоловік з журналістами “Еспресо” не побажав.

За схемою, паливо фіктивній фірмі має віддати ПАТ "Укртрансгаз" - дочка “Нафтогазу”. Але оскільки компанія не володіє обсягами в 300 мільйонів кубометрів, то в оборудці і вирішили використати державний газ "Нафтогазу України". Ми надіслали запит голові НАКу Андрію Коболєву з проханням прокоментувати сумнівну угоду. Однак, відповіді досі не отримали.

“Звичайно, якщо й далі будуть так хазяйнувати в “Нафтогазі”, а пан Коболєв почуває себе досить впевнено в займаному кріслі, то будуть і наступні збитки. Мені здається, що правоохоронні органи мали б звернути увагу на подібні схеми”, - вважає Дмитро Марунич.

Як шахраї замітають сліди і чому держава готова віддати мільярди фіктивній фірмі - дивіться цієї суботи о 20:00 в програмі розслідувань “ШУСТРОВА LIVE” на телеканалі “Еспресо”.