Один з найбільших радіотелескопів світу "Аресібо" завалився за кілька днів після закриття

1 грудня один з найбільших радіотелескопів світу, що припинив роботу напередодні через відрив одного з тросів, які утримували над центром тарілки рефлектор, остаточно завалився - інші троси не витримали навантаження

Про це пише Forbes.

У серпні цього року під час тропічного шторму від телескопу відірвався допоміжний трос і пошкодив дзеркало рефлектора. Інженери розробляли план ремонту телескопу, однак через три місяці відірвався і основний трос масою 16 тонн. Подальші роботи з телескопом стали неможливі.

Власник обсерваторії, Національний науковий фонд США, який мав намір демонтувати аварійний об'єкт, не встиг цього зробити. 1 грудня 2 інших основних троси, що утримували рефлетор, також не витримали: конструкція впала.

Телескоп пропрацював 57 років. За цей час він виявив кілька небезпечних астероїдів і знайшов першу екзопланету – планету за межами сонячної системи. До 2016 року він вважався найбільшим телескопом свого класу у світі.

Його будівництво розпочали у 1960 році, а першим його призначенням було вивчення іоносфери Землі.

16 листопада 1974 року телескоп направив до кульового зоряного скупчення M13 знаменитий радіосигнал "послання Аресібо". Очікується, що за 25 тис. років сигнал дістанеться місця призначення, а вже за 50 тис. років людство зможе перевірити, чи надйшла відповідь.

Вчені відзначають, що з втратою радіотелескопа у американських астрофізиків не буде можливості пошуку інопланетних радіохвиль. Єдиний придатний для таких досліджень телескоп розташований у Китаї.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо