Азербайджан призначив дату перемоги у війні з Вірменією Днем Перемоги

10 листопада у Азербайджані відтепер святкуватимуть День Перемоги

Про це йдеться в указі, підписаному президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим 2 грудня 2020 року.

"Наприкінці 80-х - на початку 90-х років ХХ століття Вірменія відкрито висувала територіальні претензії до історичних земель Азербайджану та розпочала військову агресію проти нашої країни. На той час Вірменія, скориставшись хаосом в Азербайджані, окупувала 20% наших земель, і в результаті політики етнічних чисток, яку проводила Вірменія, понад 1 млн. Азербайджанців було вислано з рідних земель", - йдеться в документі.

В указі зазначається, що 30 років мирних переговорів не привели до відновлення територіальної цілісності Азербайджану.

Азербайджанське керівництво в указі наголошує, що починаючи з 2019 року вірменський уряд зробив низку провокаційних заяв та кроків, які "цілеспрямовано порушили мирний процес".

"Таким чином, Вірменія в черговий раз продемонструвала, що її справжньою метою є зміцнення статус-кво та анексія азербайджанських територій", - наголошується в указі.

Дивіться також: Які території Нагірного Карабаху контролюватиме Вірменія, а які - Азербайджан: складено мапу за умовами мирної угоди

В указі перераховуються військові перемоги азербайджанської армії протягом 44-денної військової кампанії:

"Переможна азербайджанська армія захопила міста Джабраїл, Фізулі, Зангілан, Губадлі, Шушу, що має особливе місце в історії, культурі та серці азербайджанського народу, корону Карабаху, - Міндживан, Агбанд, поселення Бартаз Зангіланського району, поселення Хадрут Ходжавандського району. Звільнив багато сіл, включаючи село Суговушан Тертерського району, села Ходжали та Лачин, а також важливі стратегічні висоти в напрямку Агдари, Муровдагу та Зангілана".

"Керуючись пунктом 32 статті 109 Конституції Азербайджанської Республіки, з метою увічнення цієї безпрецедентної перемоги, яка стала святом могутності нашого народу та нашої національної гордості та має виняткове значення для престижу та майбутнього розвитку нашої держави: 1. Щороку урочисто святкувати 10 листопада як День Перемоги в Азербайджанській Республіці", - йдеться в документі.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо