Угорщина заявила, що обрані на Закарпатті депутати ОТГ під час присяги співали "молитву", а не угорський гімн

Депутати Сюртівської сільської ОТГ на Закарпатті під час присяги співали не гімн Угорщини, а "молитву угорців, якій декілька сотень років"

Про це йдеться у заяві посольства Угорщини в Україні, переданій ЄП.

"Особа, яка зробила запис і опублікувала його з очевидно недоброзичливою метою навмисно не записала державний гімн України, який пролунав наприкінці сесії, і тільки після цього присутні заспівали національну молитву угорців, якій декілька сотень років, яка згодом стала державним гімном Угорщини", - йдеться у заяві.

Видання повідомляє, що гімн, "якому декілька сотень років", написаний у 1823 році угорським поетом Ференцем Кельчеї.

"Ця молитва є частиною культурної спадщини та самобутності угорців, які живуть в будь-якій точці світу, подібно до угорських національних кольорів (червоно-біло-зеленого). Вони зберігаються та використовуються угорськими громадами не як символ Угорщини, а як символ належності до угорської нації", - пояснили в посольстві.

Там вказали на закон України про нацменшини, який гарантує використання національних символів для цих меншин.

"Це стало можливим завдяки такому зразковому та сучасному законодавчому положенню, і зараз вже десятиліттями спостерігається та практика, згідно з якою в поселеннях, де проживають угорці, присутні угорські національні кольори, а під час урочистостей лунає національна молитва", - заявили в посольстві.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb