Науковці НАН України розробили "внутрішню противірусну маску"

Препарат захищає від зараження бактеріальними і вірусними інфекціями, серед іншого й COVID-19

Учені Інституту фізики НАН України спільно з ТОВ "РадіТех" розробили та впровадили у виробництво інноваційну технологію виготовлення метал-водо-полімерного нанокомпозиту із властивостями антисептика широкого спектру дії, повідомляє офіційний сайт НАН України.

Препарат Гідробинт №2 – це рідина без запаху і смаку, що не подразнює відкритих ран і слизових оболонок. При закапуванні до носа чи розбризкуванні пульверизатором у горло, на обличчя й інші поверхні препарат утворює тонкі ситоподібні, так звані "острівкові" плівки, які відіграють роль "депо" (джерел поступового постачання) наночастинок срібла, що містяться в них.

Частинки металевого срібла завбільшки приблизно 10 нм є найсильнішим із нині відомих "м’яких" (тобто таких, що не подразнюють тіло) антисептиків, які діють на всі види одноклітинних мікроорганізмів. Ефективність їхнього нищівного впливу на бактерії співставна з ефективністю вузькоспеціалізованих антибіотиків. Але, на відміну від антибіотиків, мутаційне пристосування бактерій до наносрібла відсутнє, що зумовлено принципово іншим механізмом бактерицидної дії. Цей механізм виявився дієвим і щодо вірусів герпесу, гепатиту В і навіть СНІДу. Є підстави очікувати, що наночастинки срібла у руйнівний спосіб впливають і на spike-структури коронавірусів, значно знижуючи їхню здатність проникати до клітин людського організму.  

Отже, Гідробинт №2 створює своєрідну захисну "маску" з наносрібла на зовнішніх і внутрішніх поверхнях дихальної системи людини. Про це свідчать результати досліджень дії препарату Гідробинт №2, проведених, зокрема, в одеському медичному центрі "Ваше здоров’я".