Правоохоронці викрили рітейлера на "нетиповому експорті" олії та ухиленні від податків, - Офіс генпрокурора

Правоохоронці викрили одного з найбільших рітейлерів в Україні на ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах при здійсненні експортних операцій

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Згідно з повідомленням, викрито групу осіб за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при здійсненні експортних операцій. 

"За попередніми даними, один з найбільших в Україні продовольчих рітейлерів здійснював операції з "нетипового експорту" за допомогою транзитно-конвертаційної групи, яка надає послуги з мінімізації податкових зобов'язань під час фіктивної реалізації олії та насіння соняшнику", - йдеться у повідомленні.

Так, розслідуванням встановлено, що група осіб шляхом використання реквізитів підконтрольних підприємств документально відображали переробку насіння через олійний завод, яка фактично не відбувалася. Таким чином вони формували обсяги олійних культур для подальшої їх реалізації на підприємства-комітенти, які за договором комісії на адресу підприємств-нерезидентів здійснюють експорт продукції нехарактерної для їх основного виду господарської діяльності, так званий "нетиповий експорт".

У пресслужбі зазначили, що в ході обшуків в офісних, виробничих і складських приміщеннях та за місцем проживання вказаних осіб, правоохоронці виявили та вилучили електронні носії, мобільні телефони, фінансово-господарські документи, чернетки з інформацією. 

Крім того, було вилучено 5,6 тис. тонн насіння соняшника, понад 5,7 тис. тонн олії, 360 тонн шроту, без документів щодо їх законного походження, загальною вартістю $10,5 млн (300 млн грн).

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb