Я рекомендував не оголошувати локдаун в грудні, - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рекомендував прем'єр-міністру Денису Шмигалю не оголошувати локдаун у грудні

Про це він заявив у своєму відеозверненні 4 грудня.

Зеленський сподівається, що наразі впроваджувати локдаун в Україні не потрібно.

"Ми зважували всі за, всі проти. Дуже багато даних та прогнозів. Радилися з представниками місцевих рад. Отримали запевнення МОЗу щодо контрольованості ситуації в лікарнях. Я рекомендував прем’єр-міністру України не оголошувати локдаун в грудні. Ми зміцнюємось, хочемо бути готовими до всього - щоб було достатньо ліжок, щоб було достатньо кисню, а вцілому, загальна ситуація контрольована і не диктує негайного введення локдауну в грудні. Ми даємо,-  я вважаю, - це дуже важливо, - даємо бізнесу працювати, не втрачати грудень, один з найприбутковіших місяців року і ми не будемо псувати людям свята, які всі ви, і скажу, скажу відверто, всі ми, - дуже чекаємо. Бо рік був не простий", - наголосив він.

Водночас, президент наголосив, що такий сценарій можливий лише за сприяння населення та попросив громадян постійно носити маски.

Читайте також: МОЗ пропонуватиме запровадити локдаун на три тижні з початку 2021 року, - Степанов

Президент додав, що зовсім уникнути локдауну буде дійсно дуже складно.

"Його ймовірність у січні існує. Вона не мала. Але я доручив уряду наступного тижня повідомити вам завчасно, детально, чітко коли буде локдаун, який його чіткий формат, вичерпний перелік усіх карантинних заходів. Тож ні для кого це не буде сюрпризом. І не за тиждень, як це передбачено законом, уряд повідомить, а набагато раніше", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що для громадян України державний кордон буде відкритим і для виїзду, і для в’їзду.

"Ймовірний локдаун в січні не означає, що вам треба скасувати заплановану відпустку, здавати авіаквитки", - сказав Зеленський. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb