8 грудня у колишньому штабі Бабарико відбудеться спроба "діалогу" білоруської влади з опозицією

У вівторок, 8 грудня 2020 року, у приміщенні колишнього виборчого штабу ув'язненого нині одного з опозиційних кандидатів в президенти Білорусі Віктора Бабарико, що на вулиці Віри Хоружої у Мінську, пройде "діалог" влади з опозицією

"Круглий стіл" за погодженням з режимом Лукашенка організовує експредставник Бабарико Юрій Вознесенський, якого в порядку виключення було звільнено з-за ґрат. Як стверджують в політичному таборі противників Олександра Лукашенка - в обмін на згоду співпрацювати з Адміністрацією президента Республіки Білорусь, передає Еспресо.TV з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

Світлана Тихановська, Павло Латушко та інші відомі провідники опозиції не погоджуються на такий "круглий стіл" й вважають його "імітацією діалогу", а також спробою влади переключити суспільну увагу з нелегітимності самого Лукашенко на інші, другорядні теми для обговорення. Окрім того, досі точно не відомо, чи прийде на цю зустріч сам Лукашенко. Разом з тим, ще один кандидат в президенти від опозиції, експосол Білорусі у США Валерій Цепкало погодився, аби його юрист Сергій Гасаян виступив у вівторок на Хоружої.

Читайте такожБілоруська автокефальна православна церква оголосила Лукашенку анафему

Гасаян вважає за потрібне прийти й озвучити три найголовніших вимоги на адресу влади:

"Перша позиція - це звільнення політичних в'язнів та усіх, кого заарештовано за останні півроку. Друга - зупинити вуличне насильство. Що стосується нових виборів, тут не все так просто. Ми сформулювали перші три пункти, які потрібно зробити - змінити склад ЦВК, нові вибори, до яких будуть допущені всі (вибори відбудуться відповідно до чинного законодавства, неоднозначного) та прийняття нового конституційного закону, який визначав би перехід від чинної Конституції з жорстким президентським правлінням до запропонованої нами парламентської республіки, де роль президента буде слабкою".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb