Нашкодили країні на світовому ринку зброї: СБУ розповіла про розслідування держзради, через яке обшукували Укроборонпром

У СБУ повідомили, що розслідують навмисне вчинення деякими посадовцями Укроборонпрому та Укрспецекспорту державної зради, а також, що до справи причетна іноземна компанія "R"

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що Служба безпеки України з серпня поточного року проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 111 КК України (державна зрада).

"Мова йде про навмисне вчинення окремими службовими особами державних підприємств дій, спрямованих на шкоду державним інтересам України – зокрема, у сфері військово-технічного співробітництва та оборонно-промислового комплексу", - йдеться в повідомленні.

У ході досудового розслідування встановлено, що вітчизняний спецекспортер залучив до військово-технічного співробітництва з країною Південної Азії компанію "R".

"Незважаючи на наявність прямих застережень та наявність негативного іміджу на ринку торгівлі озброєнням, ця компанія була залучена і до вже чинних контрактів, і до передконтрактних переговорів, що перебували на завершальній стадії", - повідомили в пресцентрі.

За попередніми даними, представникам іноземної компанії передавалась службова інформація, яка містить комерційну таємницю щодо стану військово-технічного співробітництва України та однієї з країн Південної Азії, умов можливих зовнішньоекономічних контрактів та переговорів.

Попередньо, представники компанії "R" отримували інформацію, яка містила комерційну таємницю щодо стану співробітництва України та країни Південної Азії. Внаслідок залучення компанії "R", за даними СБУ, було фактично зірвано укладення низки стратегічних контрактів та створено умови виходу на ринок озброєння товарів конкурентів.

"Окремі посадовці "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" свідомо приховували та ігнорували листи державних іноземних компаній, які свідчили про негативну репутацію компанії "R" та недоцільність співпраці з нею. А командування сухопутних військ іноземного замовника у 2020 році взагалі включило компанію "R" до "чорного" списку", - повідомили в СБУ.

Внаслідок діяльності посадовців держкомпаній та компанії "R" було знижено військово-технічне співробітництво України з іноземним партнером, чим має намір скористатися Росія, що створює загрозу українській нацбезпеці.

У спецслужбі додали, що всі фігуранти справи пов'язані між собою, адже раніше працювали разом в компанії "R".

Наразі тривають слідчі дії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb