В Білорусі готують спеціальний закон, згідно з яким ув'язнюватимуть за біло-червоно-білий прапор

Підконтрольний самопроголошеному президенту Республіки Білорусь Олександру Лукашенку парламент розробляє закон про "неприпустиміть героїзації нацизму". При цьому влада не приховує, що даний документ передбачатиме відповідальність де-юре за заборонений наразі де-факто національний прапор, який став головним символом антипрезидентських протестів

Про це в етері білоруського державного телеканалу "ОНТ" заявила ексміністерка інформації, а нині депутатка Палати представників Лідія Ананич, передає Еспресо.TV.

За її словами, відповідний закон "з'явиться вже найближчим часом".

"З урахуванням підходів білоруської держави до неприпустимості героїзації нацизму й пособників нацистського режиму й будуть приматися подальші у т.ч. і законодавчі акти в питаннях неприпустимості героїзації нацизму. Зараз йде процес активного напрацювання і, можливо, на весняну сесію ми матимемо комплексний документ. Хоча, я думаю, що він може з'явитися у парламенті вже найближчим часом", - зазначила вона.

Читайте такожОзброєна травматом прессекретарка Лукашенка Наталія Ейсмонт разом з "тітушками" ходила "полювати" на протестувальників та заборонену національну символіку. АУДІО, ВІДЕО

Слова Ананич наводилися у 7-хвилинному сюжеті вечірнього випуску новин "ОНТ" за суботу, 5 грудня 2020 року, під назвою "Прапори й символи колабораціоністів: як не допустити відродженя ідей нацизму", повністю присвяченому тезі як російської, так і залежної від неї лукашенківської пропаганди щодо нібито тотожності "нацизму" та традиційної білоруської біло-червоно-білої символіки.

 

"Є підстави вважати, що документ, згаданий Лілією Ананич, передбачає відповідальність за використання біло-червоно-білого прапора. На даний час в Білорусі діє закон "Про протидію екстремізму", який забороняє нацистську символіку та атрибутику. Однак БЧБ-прапор, який використовували члени Спілки білоруської молоді під час Другої світової війни, не підпадає під його визначення. Новий закон може це "виправити", - робить висновок опозиційне Euroradio (Мінськ).

Про цілеспрямовану підготовку громадської думки свідчить й розпочатий у другій половині  листопада на офіційному сайті телевізійного каналу "Беларусь-1" цикл статей "Що споріднює БЧБ та свастику?". Цю підбірку матеріалів радянських істориків рекламує великий наскрізний російськомовний банер на усіх сторінках ресурсу.

Окрім того, ввечері 6 листопада в етері "Беларусь-1" на необхідності впровадження кримінальної відповідальності за біло-червоно-білий прапор наполягав наближений до Лукашенка політтехнолог Олексій Дзермант.

"Як у Німеччині, з'явився ти з цим прапором - все, 5-10 років", - сказав він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb