Завданням центральної влади бачу стримування апетитів ділків, - Зеленський про реформу децентралізації

Президент Володимир Зеленський заявив, що завданням "конструктивних сил у місцевих радах та центральної влади" він бачить стримування апетитів ділків, які розглядають місцеві бюджети виключно як особисту годівницю чи компенсатор втрачених можливостей

Про це повідомляє ОПУ у Telegram.

"Внаслідок децентралізації місцеві бюджети збільшились у декілька разів, загалом по країні це колосальна сума: щороку – сотні мільярдів гривень. Перейшли на місця й повноваження", - зазначив Зеленський.

Він зауважив, що саме це й зумовлює настільки сильну боротьбу за вплив у громадах майже по всій Україні.

"Децентралізація – це не просто про гроші, про розподіл можливостей. Перш за все це про розвиток. Гроші, як і повноваження, можуть бути тільки інструментом, що застосовується в інтересах громади", - сказав Зеленський.

Президент вважає, що "точно не заради втілення у життя тієї чи іншої стратегії розвитку громад" точиться боротьба на місцях.

"Ось чому завданням конструктивних сил у місцевих радах, центральної влади та суспільства загалом бачу стримування апетитів ділків, які розглядають місцеві бюджети та нові повноваження виключно як особисту годівницю чи компенсатор втрачених можливостей на національному рівні. Час ділків минув. Якщо декому з них ще вдалося переграти інтереси громади, обманувши частину виборців, то це зовсім не означає, що наступні п'ять років можуть бути для них часом особистого збагачення та «князювання», як це бувало раніше", - наголосив Зеленський.

Він також запросив всіх представників місцевої влади та нових політиків у громадах до дискусії про те, як досягти якості життя у громадах по всій країні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb