$5 млрд за вихід з Нагірного Карабаху: в мережу потрапила таємна розмова лідерів Вірменії і Білорусі

У мережу потрапила розмова президента Білорусі Олександра Лукашенка з колишнім лідером Вірменії Сержом Саргсяном у 2016 році

Про це повідомляє TUT.BY.

Розмову записали на непублічній зустрічі двох лідерів у жовтні 2016 року. Це відбулося на сесії Ради колективної безпеки Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), через півроку після так званої Чотириденної війни.

"Він (Алієв - ред.) заплатить. Він тобі пропонував п’ять мільярдів на першому етапі", - говорить Лукашенко.

Зі свого боку Серж Саргсян заявив, що дасть Ільхаму Алієву 6 млрд, але нехай Азербайджан відмовиться від тих районів. Він запевнив, що не відмовиться від Карабаху, бо в ході війни там загинули 5 тис. вірмен.

Офіс третього президента Вірменії підтвердив справжність розмови.

"Офіс третього президента публікацію аудіозапису приймає як факт і утримується від коментарів, враховуючи ту обставину, що проведені в закритому форматі засідання не підлягають коментуванню, як не підлягали досі", - йдеться в коментарі.

Наводимо розшифровку розмови:

Саргсян: Я йому даю 6 млрд. Нехай він відмовиться від 7 районів.

Лукашенко: Та ти що! Якби ти сказав, ось віддаю 7 районів, не хочеш визнавати ... Ось ви з росіянами такі розумні, давайте 20 тис. (миротворців ОДКБ) туди (направимо),  щоб стабілізувалася ситуація. І ми б нікуди не поділися, вирішували б цю проблему. Але ти не хочеш її вирішувати. Це моя думка.

Саргсян: Я не можу цього робити. Чому? Тому що ці 7 районів були завойовані 5 тис. хлопців, які там загинули. П'ять тисяч людей там загинули.

Лукашенко: Ну і що?

Саргсян: Якщо для тебе "ну і що", то для мене ...

Лукашенко: У нас з ним загинуло 30 млн. Ну і що, ми що, сьогодні з німцями воюємо?

Саргсян. У нас не менше загинуло. Тільки 30 тис. загинуло в цій війні за Білорусь.

Зазначимо, що У 2016 році відбулося найбільше після 90-их загострення в Нагірному Карабаху. Винятком є лише загострення 2020 року, але до цього залишалося ще понад 4 роки. Період загострення на початку квітня 2016 року отримав назву чотириденної війни. Тоді внаслідок двосторонніх обстрілів загинули кілька сотень військових.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb