НБУ планує передати до Ради три законопроєкти щодо регулювання небанківських фінустанов

Національний банк України сподівається до кінця року передати до Верховної Ради законопроєкти "Про фінансові послуги та фінансові компанії", "Про страхування" та "Про кредитні спілки"

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Зараз фінально їх (законопроєкти - ред.) погоджуємо і передаватимемо в парламентський комітет. Сподіваюся, встигнемо це зробити ще в 2020 році", - сказала перша заступниця глави НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю.

За словами Рожкової, ідеологія нових законопроєктів проста. Перше - усі компанії повинні мати прозору структуру власності, оскільки на цьому будується довіра. Друге - це ризик-орієнтований підхід у нагляді за ринком, суть якого така: що більшою є частка компанії, то більше ризиків вона становить для клієнтів і отже до неї потрібні вищі вимоги і ретельніший нагляд.

"Такий принцип працює і стосовно банків. Він має бути універсальним для всього фінринку", - зауважила Рожкова.

Крім того, серйозно спрощується ліцензування і пруденційні вимоги. Компанії поділяються на такі, що мають виконувати пруденційні нормативи, і ті, які не мають.

Також запроваджується поняття "ринкова поведінка". Відповідно до нього рекалама фінансових установ має стати чесною і достовірною, а на сайті і у договорах потрібно буде розривати усю інформацію про послугу.

Рожкова додала, що, відповідно до законопроєктів, корпоративне управління здійснюватиметься з урахуванням пропорційності. При цьому йтиметься не лише про наявність наглядової ради і правління, а й про процеси та правила поведінки.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb