Українці за десять місяців сплатили за "комуналку" 28,6 млрд грн, - Мінрегіон

Українці у січні-жовтні сплатили за комунальні послуги 28,6 млрд грн, або 101,6% від нарахованої суми за споживання відповідних послуг

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.

"За десять місяців 2020 року населення України за комунальні послуги без урахування газопостачання та електроенергії сплатили 28,6 млрд грн, що становить 101,6%. При цьому за аналогічний період минулого року громадяни сплатили 100,2% від нарахованої суми за споживання відповідних послуг", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зауважили, що до цієї суми входять послуги теплопостачання, холодна та гаряча вода та водовідведення, вивезення побутових відходів, утримання будинків та прибудинкових територій. При цьому зазначається, що на початок січня 2020 року заборгованість населення за ці послуги становила майже 30,5 млрд грн.

За словами заступниці міністра розвитку громад і територій Наталії Хоцянівської, це не означає, що всі українці справно сплачують за спожиті послуги, але свідчить про те, що частина споживачів розраховується з боргами за попередні періоди.

"Приміром, за опалення за цей період було нараховано 24 млрд грн, а сплачено 27 млрд, що на рівні 112,2%. Тобто за опалення за січень-жовтень українці погасили боргів на 3 млрд грн, що є досить непоганим показником", - цитує пресслужба слова Хоцянівської.

Хоцянівська також назвала "несправедливими" твердження на основі даних Державної служби статистики щодо подорожчання комуналки у жовтні на 57%. Вона пояснила, що цей показник зріс через те, що Держстат тільки з січня цього року ввів у свої дослідження розрахунки за електроенергію, але у даних за 2019 рік вони не враховувалися. Відповідно, підкреслила Хоцянівська, бази для порівняння є різними і саме тому виникла така різниця у даних.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb