Україна та низка інших країн не зможуть закупити достатньо вакцини від COVID-19, - міжнародні організації

Кілька міжнародних організацій заявили, що у більш бідних країнах мало шансів отримати вакцину найближчим часом, адже багаті країни закупили величезні обсяги вакцини, ще на стадії розробки

Про це повідомляє Голос Америки.

Зазначається, що група People’s Vaccine Alliance, до якої входять "Міжнародна амністія", "Оксфам", "Глобальна справедливість зараз" та Frontline AIDS заявивили, що у майже 70 країнах світу вакцину зможе отримати лише одна людина з десяти.

"Багаті країни тим часом вже уклали контракти на закупівлю стількох різних вакцин (більшість ще не ліцензовані), що теоретично можуть щепити усіх своїх громадян тричі", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Польща закупила понад 60 млн доз вакцини від COVID-19

Так, Україну назвали серед тих, де уряди не змогли укласти суттєвих прямих угод на придбання вакцин з провідними компаніями-розробниками.

Як зазначається, Україна та багато інших покладаються на програму COVAX за участю 189 держав під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я.

"Не можна, щоб людина була позбавлена доступу до вакцини залежно лише від того, в якій країні вона живе, або від кількості грошей у неї в кишені. Але якщо не буде значних змін, то мільярди людей у світі у найближчі роки не зможуть отримати безпечних і дієвих вакцин від COVID-19", – зауважила представниця "Оксфам" Анна Марріотт.

Читайте також: У МОЗ США підтвердили, що вакцина Pfizer від COVID-19 ефективна на 95%

У свою чергу організації закликали фармацевтичні компанії, які працюють над вакцинами від коронавірусу, через ВООЗ відкрити доступ до своїх технологій та інтелектуальної власності, щоб вакцини могли вироблятися масово і були доступні для всіх, кому вони потрібні.

У People’s Vaccine Alliance заявили, що уряди повинні гарантувати безкоштовний і справедливий розподіл вакцин за принципом потреби.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb