"Арбітр між споживачем і комунальниками": уряд пропонує створити інспекцію з питань ЖКГ

Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти, які передбачають створення Державної житлово-комунальної інспекції для захисту прав споживачів

Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами заступника міністра розвитку громад та територій Наталії Хоцянівської, галузь житлово-комунального господарства протягом років залишається проблемною, а споживач житлово-комунальних послуг залишається незахищеним.

"З початку року до Міністерства надійшло понад 2000 звернень громадян з питань ЖКГ. Проте Мінрегіон, який відповідає за формування державної політики у цьому напрямку, не має контролюючих функцій, тож і реагувати на ті чи інші виклики просто не може. А орган контролю у такій важливій галузі наразі відсутній", - цитує пресслужба слова Хоцянівської.

Крім того, підкреслила вона, житловий фонд, мережі тепло-, водопостачання та водовідведення сьогодні перебувають у вкрай негативному стані.

Крім того, зауважили у пресслужбі, сьогодні нікому надати оцінку правильності нарахувань монополістами розмірів плати за комунальні послуги.

"Прикладом цього є ситуація з нарахуванням за тепло у багатьох містах України за січень поточного року, коли суми у платіжках були значно більшими за січень 2019 року, який був холоднішим, ніж січень 2020-го", - пояснили у пресслужбі.

Так, у відомстві зазначили, що відсутність контролю у сфері ЖКГ призвела до системних порушень та нехтування норм законодавства, тому постало завдання відновити важелі впливу на всіх учасників процесу у цій сфері.

"Житлово-комунальна інспекція має виступити арбітром у відносинах споживача з виконавцями послуг. Позитивний ефект від її роботи відчує, у першу чергу, споживач, адже наразі йому доводиться довго ходити по колу, щоб захистити свої інтереси та права, а вдається це далеко не завжди і не кожному", - підкреслила Хоцянівська.

За інформацією Мінрегіону, до компетенцій органу увійде перевірка якості житлово-комунальних послуг, а також економічне обґрунтування тарифів на послуги ЖКГ.

Так, для перевірки якості послуг та стану інфраструктури будинків інспектори здійснюватимуть планові та, на підставі звернень, зокрема, споживачів, позапланові перевірки. Також вони здійснюватимуть контроль за відповідальним користуванням послугами споживачами, адже є непоодинокі випадки, коли мешканці багатоповерхівок самовільно втручаються в системи тепло-, водопостачання, у результаті чого увесь будинок не отримує комунальну послугу належної якості.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb