У Дніпрі відкрили виставку "Була висока трава" про постраждалих від нацизму людей

У Дніпрі в Музеї Голокосту відкрили виставку "Була висока трава" про долі людей, які постраждали від нацизму

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Експозиція включає три десятки історій і фотопортретів людей різних національностей із різних регіонів України. Це євреї, роми, українці, поляки - в'язні концтаборів і гетто, примусові працівники, військовополонені та жителі окупованих територій.

Виставка розповідає у тому числі про тих, хто постраждав від обох тоталітарних режимів - нацистського і радянського: ці люди після повернення з Німеччини зазнали репресій і переслідувань.

Фотографиня проєкту, співробітниця Фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" (EVZ) Леся Харченко працювала над виставкою близько 6 років. 

"Найперший мій знімок для проєкту - це людина, яка вразила з самого початку. Це поляк, який постраждав від двох режимів: він був в'язнем концтабору Майданек і в'язнем радянського концтабору. Йому пригадали репресованих батьків... Були тяжкі історії, після яких доводилося тижнями приходити до тями", - розповіла пані Харченко.

Портрети людей авторка доповнила короткими історіями про них і їхні роздуми.

Назва виставки "Була висока трава" це враження однієї з героїнь виставки та її асоціація з війною - у той час вона була дитиною і для неї трава була схованкою.

"Ми маємо пам'ятати минуле для того, щоб "іншість" когось не була основою для переслідування. Ці проблеми, які ми підіймаємо, - протистояння злу, протистояння авторитаризму й тоталітаризму, - є актуальними", - сказав директор Музею Голокосту Ігор Щупак.

Проєкт реалізували за підтримки німецького Фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" та за сприяння Інституту "Ткума" і Яд Вашем.

Виставка триватиме у Дніпрі до 1 лютого, після чого її покажуть в інших містах України, а також у Німеччині.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb