Адміністрація Лукашенка та офіційна наука готують підґрунтя кримінальної статті за БЧБ-прапор

Команда самопроголошеного керівника Республіки Білорусь Олександра Лукашенка більше не приховує, що це вона стоїть за хвилею матеріалів у ЗМІ зі знеславлення традиційного біло-червоно-білого білоруського національного стяга, за використання якого невдовзі буде буде впроваджено кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі

Заступник голови Адміністрації Лукашенка Андрій Кунцевич виступив на круглому столі "Патріотичне виховання як фактор протидії нацизму й екстремізму", розповідає Еспресо.TV з посиланням на головну президентську газету Советская Беларусь - Беларусь сегодня.

Основна мета даного, проведеного 11 грудня 2020 року, заходу - пошук науковоподібного обґрунтування реалізації наміру влади щодо ув'язнення за БЧБ-прапор, котрий на круглому столі було названо "символікою пособників нацизму".

По лінії офіційної науки підведенням під це рішення необхідної теоретичної бази доручено займатися голові Постійної комісії Палати представників (нижньої палати парламенту) Національних зборів Білорусі з освіти, культури і науки, члену-кореспонденту Національної академії наук, доктору історичних наук, професору Ігорю Марзалюку.

"БЧБ-символіка була забарвлена кров'ю", - заявив Марзалюк в інтерв'ю для цього ж видання, яке вийшло 10 грудня.

При цьому матеріал з'явився під назвою "Марзалюк: поліція під покровом бчб-знамен чинила криваве свавілля на білоруських землях".

Довідка

Наразі за БЧБ-символіку, що стала головним символом нинішньої мирної антилукашенківської революції, в Білорусі передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу чи адміністративного арешту.

На початку грудня у підконтрольному Лукашенку парламенті повідомили про прискорену підготовку проєкту закону щодо остаточної заборони БЧБ-прапора. Йдеться про переведення даного правопорушення з розряду адміністративних до кримінальних.

Головний політконсультант білоруського правителя Олексій Дзермант прямо заявляє, що покаранням має бути кілька років в'язниці.

Сюжети й статті на тему начебто білоруського різновиду "нацистської" символіки останнім часом також постійно розміщають в етері пропрезидентського Білоруського ТБ та на його головній сторінці в мережі.

За Лукашенка у Білорусі державним є не біло-червоно-білий прапор Білоруської народної республіки початку ХХ століття, яка впала під натиском Радянської Росії, а радянське червоно-зелене знамено Білоруської РСР.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb