Кількість боржників в Україні за рік зросла на 18%: найбільше боргів - за комуналку

Кількість людей з боргами за рік зросла на 18% або на 300 тис. осіб

Про це повідомляє Опендатабот.

"Понад 2 мільйони українців знаходяться в реєстрі боржників. За рік їх кількість зросла на 18%. Так боржниками стали 300 тисяч людей". - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 2020 році найбільше боржників з'явилося у наступних категоріях: стягнення заборгованості з оплати комунальних послуг - кількість таких боржників зросла на 36% за рік, або на 57 тис. осіб; стягнення коштів (наприклад, за кредити) - на 24% або 150 тис. осіб; стягнення штрафів у справах про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху - на 22% або 96 тис. осіб; стягнення штрафів у справах про адміністративні правопорушення - на 21% або 70 тис. осіб.

"Зростання кількості боржників можна пов'язати з декількома причинами. Це заборгованості українців, що виникли під час карантину, та збільшення відсотку боргів, що продаються комунальними службами та банками професіональним колекторським компаніям. Значний вплив на заповнення Єдиного реєстру боржників мали введення відеофіксації порушень ПДР та поява інспекції з паркування", - пояснили в Опендатабот.

В Опендатабот також нагадали, що на особу, яка потрапила у реєстр боржників може бути накладено ряд обмежень. Зокрема, мова йде про заборону на виїзд з країни, блокування грошей на рахунках в банках та заборони відкривати рахунки, заборону на продаж і купівлю нерухомості, а також стягнення заборгованості з усіх офіційних доходів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb