"Обмежує свободу слова": журналісти і громадськість просять Раду зняти з розгляду проєкт закону про медіа №2693д

Українські журналісти звернулися до представників влади з проханням зняти з розгляду Верховною Радою законопроєкт "Про медіа"

Звернення оприлюднила пресслужба НСЖУ.

"У доопрацьованому варіанті (законопроєкту – ред.) не враховано зауваження ОБСЄ, Головного науково-експертного управління Верховної Ради, експертів Ради Європи", – наголошується у зверненні, адресатами якого є президент України Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голови парламентських фракцій та груп.

За висновком ГНЕУ, першочергово має бути змінена структура і зміст законопроекту.

"Законопроєкт №2693-д встановлює обмеження прав журналістів-фрілансерів, оскільки визнає професійні права на інформацію та акредитацію тільки тих журналістів, у посвідченні яких вказано зареєстроване медіа, навіть, якщо посвідчення журналіста видане професійною або творчою спілками журналістів. Також законопроєкт передбачає блокування або скасування реєстрації усього медіа, а не виключно незаконного контенту, що є непропорційною санкцією", – наголошують підписанти, серед яких ведучі Савік Шустер і Дмитро Гордон, очільники інтернет-видань Юрій Бутусов, Алеся Бацман, Соня Кошкіна, Орест Сохар, голова спілки Сергій Томіленко та інші журналісти, блогери та медіаменеджери.

"Повну політичну відповідальність за обмеження фундаментального права людини на свободу вираження та інформації несе фракція політичної партії "Слуга народу", депутати якої, на жаль, і є авторами авторитарних законопроєктів у сфері медіа. Звертаємося до президента України: не підтримуйте ініціативи чиновників обмежити свободу слова і права журналістів", – закликають автори звернення.

 

 

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb