В Ірані до 8 років тюрми засудили науковця, який досліджує дитячі шлюби та жіноче обрізання

Суд в Ірані засудив до восьми років ув’язнення британсько-іранського антрополога Каміля Ахмаді, який досліджує дитячі шлюби та жіноче обрізання

Про це 13 грудня повідомив адвокат науковця Амір Раесіян, пише Радіо Свобода.

За словами Раесіяна, його клієнт отримав вирок за "співпрацю з ворожим урядом".

"Ми подамо апеляційну скаргу проти цього рішення і не втрачаємо надії", – написав Раесіян у своєму Твітері.

Водночас пов’язане з урядом новинне агентство Tasnim повідомляє, що Революційний суд засудив науковця до дев’яти років і штрафу на суму 727 тисяч доларів. Наразі незрозуміло, з чим пов’язана розбіжність у цифрах.

Невідомо також, чи Ахмаді буде ув’язнений одразу, чи лишатиметься на свободі до розгляду апеляції.

Сам дослідник написав у Твітері, що вже провів під вартою 100 днів минулого року, а під час допитів до нього не допускали адвоката.

Він звинуватив іранську владу в переслідуваннях за його дослідження «найбільш злоякісних традицій щодо дітей у неблагополучних регіонах Ірану, заселених меншинами».

Як стверджує агентство Tasnim, Ахмаді звинувачують у співпраці з посольствами європейських країн для пропаганди гомосексуальності, візитах до Ізраїлю, співпраці та комунікації з ворожими медіа та наданні неправдивої інформації спеціальному доповідачу ООН з прав людини в Ірані.

Читайте також: Компенсація від Ірану за збитий літак: як її отримати?

Ахмаді – етнічний курд, чиї дослідження торкалися чутливих питань у консервативній країні – був заарештований у своєму будинку в Тегерані в серпні 2019 року. В листопаді того ж року його звільнили під заставу.

Окрім вивчення дитячих шлюбів та каліцтва жіночих статевих органів, він також досліджує теми меншин, гендеру та тимчасових шлюбів, що практикуються в шиїтському ісламі.

Ахмаді – один із кількох людей з подвійним громадянством, яких Іран затримував протягом останніх кількох років.

Критики вважають, що Іран самовільно затримує подвійних громадян як заручників, аби домагатися політичних поступок від західних країн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb