В окупованому Криму на території заповідника будують об'єкт для проведення фестивалів

У бухті Капсель біля мису Меганом під Судаком російські окупанти будують масштабний об'єкт - резиденцію молодіжного форуму "Таврида", що працюватиме в усі пори року

Про це повідомляє "Радио Свобода".

За даними видання, будівництво знищить частину заповідної териториї біля Меганому. Проти будівництва виступають місцеві активісти, проте після окупації півострова заповідна територія втратила охоронний статус, який мала до окупації.

Коли півострів контролювала українська влада, активістам вдалося домогтися у Верховній Раді Криму статус пам'ятки природи для 650 га Меганому і статусу охоронної зони із забороною господарчої діяльності та капітального будівництва для ще 850 га навколо.

За словами місцевого активіста Рустема Абкадирова, у 2015 році окупаційна влада Криму оприлюднила перелік природоохоронних територій, у якому в Меганома забрали 850 га. Так само окупанти вчинили і щодо решти природоохоронних об'єктів Судакського регіона - у переліку їх позначили без охоронних зон.

Міськрада Судака віддала під будівництво "Тавриди" 5 ділянок загальною площею 33 га, проте вони розкидані по всій площі охоронної зони так, що фактично керівництво об'єкту отримує і територію між ними - за оцінками Абкадирова, близко 600 га.

Активіст наголошує, що без охоронної зони пам'ятка природи не може існувати, оскільки її флора і фауна потребує простору та у вузьких межах занепадатиме.

З приводу втрати територією охоронного статусу також висловили занепокоєність експерти Російського географічного товариства.

Після того, як Абкадиров із однодумцями спробували завадити забудові місця, де відпочивають птахи на шляху у вирій, до активіста прийшли представники відділу ФСБ з боротьби проти екстремізму і погрожували "жорсткою відповіддю" на нові акції - щонайменше ув'язнити на 15 діб, а далі інкримінувати кримінальні статті.

Організатором "Тавриди" виступає зареєстрована в Москві некомерційна організація "Центр розвитку культурних ініціатив", засновником якої є Федеральне агентство зі справ молоді. Той самий центр будує і резиденцію фестиваля. При цьому будівництво сплачене з російського бюджету в рамках національного проєкту "Освіта".

За даними видання, генеральним проєктувальником будівництва виступає АТ "Стройтрансгаз", що належить структурам близького друга президента РФ Володимира Путіна Геннадія Тимченко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb