У бюджеті-2021 скоротили видатки на органи місцевого самоврядування, натомість акциз на пальне залишили в громадах, — Васильченко

Державний бюджет на 2021 рік містить урізане фінансування органів місцевого самоврядування, натомість акциз з продажу пального скерували до бюджетів громад

Такі негативні та позитивні особливості кошторису виділила Галина Васильченко, нардепка від фракції “Голос”, член фінансового комітету Верховної Ради, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“В нас є дуже багато критичних зауважень (до бюджету-2021, — ред). Зокрема, дуже суттєвий дефіцит бюджету. Друге — суттєво недофінансовується медична сфера: наприклад, на вакцинацію закладено лише 2,6 млрд грн, коли потрібно 15 млрд грн”, — сказала Васильченко.

За її словами, у кошторисі держави скорочені видатки на органи місцевого самоврядування.

“Між першим і другим читанням на 2 млрд грн скоротилася субвенція на органи місцевого самоврядування, ще на 4,9 млрд грн скоротився фонд регіонального розвитку — там залишилось лише 4 млрд грн”, — пояснила нардепка.

Вона назвала і те, що оцінює позитивно у державному бюджеті.

“Залишили акциз продажу пального для місцевих громад, а це 7,5 млрд грн для органів місцевого самоврядування. Для громад це дуже важливо, адже у дохідних частинах бюджетів ОТГ вагому частку займають надходження акцизу з продажу пального”, — пояснила представниця фінансового комітету.