Японці продемонстрували зразки породи з астероїда Рюгу

15 грудня японські науковці відкрили першу з трьох капсул із зразками, які отримав апарат "Хаябуса-2" з астероїда 162173 Рюгу

Про це повідомляє Агентство аерокосмічних досліджень Японії.

Вчені очікують, що другий контейнер порожній, а третій натомість містить зразки, які відібрали під поверхнею астероїда.

Науковці взяли зразки газу з контейнера й аналіз підтвердив, що газ саме з астероїда Рюгу. Це перший в історії зразок газу, який отримали з астероїда.

Дослідники пояснили,що зібрали незаймані зразки під поверхнею астероїда, щоб ддослідити породу, яка не змінювалася під впливом космосу, зокрема через випромінювання. 

За словами японських науковців, зразки можуть допомогти нам краще зрозуміти походження життя на Землі та в Сонячній системі.

Місія до астероїда 162173 Рюгу розташованого за 300 млн кілометрів від Землі стартувала у 2014 році.

У лютому 2019 року "Хаябуса-2" вперше спустила ровер на поверхню астероїда й зібрала зразки пилу з його поверхні, а в червні того ж року — вперше в історії аеронавтики зібрала зразки з-під його поверхні. Для цього "Хаябуса-2" перед тим вдарила по поверхні астероїда, утворивши на ній кратер.

Після півтора року досліджень "Хаябуса-2" розпочала повернення на Землю. У листопаді - на початку грудня 2020 року місія здійснила кілька корекцій курсу. Уранці 5 грудня за київським часом "Хаябуса-2" успішно відділила капсулу зі зразками астероїда Рюгу на відстані 220 тис. км від Землі.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо