Мінфін США назвав Швейцарію "валютним маніпулятором": стверджує про керування курсом франку

У доповіді казначейства США від 16 грудня 2 країни - Швейцарію та В'єтнам - названо валютними маніпуляторами

Відповідний висновок міститься у доповіді американського казначейства щодо макроекономічного становища та валютної політики основних торгових партнерів країни.

"Мінфін встановив, що згідно з Актом про міжнародну торгівлю і конкуренцію США від 1988 року, В’єтнам та Швейцарія є “валютними маніпуляторами", - зазначається в документі.

Зазначається, що відповідне рішення було ухвалене спираючись на низку доказів та обставин, а саме, що країни принаймні частково керували курсом валют впродовж чотирьох кварталів до червня 2020 року і здійснювали валютні інтервенції, які були спрямовані на запобігання ефективному коригуванню платіжного балансу, а у випадку В'єтнаму - для отримання несправедливих конкурентних переваг у міжнародній торгівлі.

"Мінфін США буде стежити за своїми висновками щодо В'єтнаму та Швейцарії, аби усунути практики, що створюють несправедливі переваги для іноземних конкурентів", - зазначив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Раніше у серпні 2019 року Мнучін вніс Китай до списку “валютних маніпуляторів”, що сталося вперше з 1994 року.

США вносять до списку “валютних маніпуляторів” країни, які використовують масштабні інтервенції задля різкого впливу на курс національної валюти, що створює дисбаланси та неринкові переваги на міжнародному ринку. Нагадаємо, у 2015-16 роках Україна перейшла до політики "плаваючого курсу нацвалюти", що передбачає відмову держави від втручання у процес курсоутворення.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо