На рахунок Вітренка надійшло 170 млн грн від Нафтогазу, - Бутусов

Український журналіст Юрій Бутусов заявив, що на банківський рахунок кандидата на пост першого віце-прем'єра Юрія Вітренка надійшло 170 млн грн від НАК "Нафтогаз"

Про це Бутусов написав на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що Вітренко отримав сьогодні, 16 грудня, 170 млн грн премії від державної компанії НАК "Нафтогаз" і що це відбулося в порушення постанови Кабміну №141.

"Від абсурду і аморальності цієї історії можна втратити мову. Завтра на голосування у ВР на посаду першого віце-прем'єр-міністра - міністра енергетики буде висунутий Юрій Вітренко. Як відомо, Вітренко подав позов до НАК "Нафтогаз" щодо невиплати йому премії за отримання Нафтогазом прибутку від перемоги в Стокгольмському арбітражі", - повідомив Бутусов.

За його словами, Вітренко добре зарекомендував себе в Нафтогазі, а перемога над Нафтогазом принесла Україні величезний прибуток і він має право висувати вимоги.

"Однак наявний конфлікт інтересів - на посаду першого заступника голови Кабміну призначається людина, яка вимагає від держави велику суму грошей, але судовий спір не закінчено, і Кабмін, куди він призначається, заборонив виплату високих премій", - пише Бутусов.

Журналіст зауважив, що 15 грудня, на засіданні фракції "Слуга народу", голова ВР Дмитро Разумков на зустрічі з Вітренком задав питання: "Наскільки морально виглядає ваш позов до держкомпанії НАК "Нафтогаз" коли в бюджеті колосальний дефіцит, не виплачуються життєво важливі зобов'язання? Чи не буде у вас конфлікту інтересів? І чи будете ви підвищувати комунальні тарифи після такої премії?"

Читайте також: У Раді назвали кандидатів на посади міністрів освіти, енергетики і у справах ветеранів

"Однак Вітренко заявив, що від позову не відмовиться, вважає, що гроші йому належать за договором, і що він їх має намір вкласти в облігації внутрішньої держпозики. Про підвищення тарифів прямої відповіді не дав", - зазначив він.

Бутусов наголосив, що за даними джерел Цензор.Нет, в НАК "Нафтогаз", сьогодні, 16 грудня, досягнута домовленість в Кабміні про виплату Вітренку з бюджету НАК "Нафтогаз" 170 млн грн - напередодні голосування в парламенті.

"За нашими даними, гроші надійшли на рахунок. Сума позову Вітренка спочатку була 94 млн грн, який механізм формування суми, чому мова йде про 170 млн, поки невідомо. Однак джерела в Ощадбанку підтверджують здійснення транзакції", - зауважив він.

Журналіст підкреслив, що Вітренко має право вимоги по своїх трудових відносинах з НАК.

"Однак зараз премія - це питання судового спору. Можливо, Вітренко може претендувати на цю суму, а можливо навіть на велику, можливо, на меншу. Але здійснення посадовими особами виплат з держкомпанії без рішення суду, за рішенням інших посадових осіб, які мають стосунки з Вітренком, може саме по собі стати корупційним злочином", - додав Бутусов.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb