Рада знизила до 14% ставку НДС для сировинної агропродукції

Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт закону №3656 про внесення змін до Податкового кодексу щодо зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) для аграріїв до 14% з 20%

Рішення підтримали 256 народних депутата, передає Еспресо.TV.

Згідно з текстом проєкту закону, документ пропонує встановити ставку ПДВ у розмірі 14% на операції з поставки і ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції. Зокрема, це стосується товарних позицій "велика рогата худоба, жива", "свині, живі", "пшениця", "ячмінь", "овес", "кукуруза", "цукровий буряк", а також насіння льону, ріпаку, соняшника тощо.

Як зазначається у пояснювальній записці до проєкту закону, згідно з проведеним Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) аналізом, зниження ставки ПДВ для аграріїв не призведе до масштабних викривлень у структурі надходжень чи втрат податку для держави.

"Але при цьому зникнуть стимули для оптимізації податкових зобов'язань - "скрутки", - вважають ініціатори проєкту закону.

Зазначається, що завдяки зниженню ставки ПДВ відбудеться детінізація аграрного виробництва, а бюджет отримає суттєві переваги.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb