Смерть Кернеса: Айвазовська заявила, що оголошення позачергових виборів мера Харкова може розтягнутися на роки

Нові місцеві вибори у Харкові можуть не відбутись у найближчий час

Про це повідомила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська у Facebook.

"Закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради", - написала вона.

Айвазовська додала, що оголошення позачергових виборів - питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте в часі на роки,.

"Тож, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом", - заявила вона.

Читайте також: Помер мер Харкова Геннадій Кернес

Відповідно до закону, не пізніш як на 15 день після смерті міського голови особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради щодо призначення позачергових виборів.

Таке клопотання розглядається Радою не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень відповідного голови.

"На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками", - підсумувала Айвазовська.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb