Студенти 5 провідних ВНЗ виступили проти призначення Шкарлета

Студентські організації КПІ, КНУ, УКУ, НаУКМА та університету Грінченка засудили призначення Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки

Про це йдеться в заявах студентських парламентів та самих ВНЗ, передає "Еспресо.TV".

"Чому ми проти пана Шкарлета? По-перше, призначаючи на посаду міністра освіти плагіатора, ви даєте право звичайним студентам та школярам списувати, бо якщо міністру можна, то чому мені ні? А це засаднича менталітетна штука – якщо не опиратися на свої знання, а розуміти, що можна підгледіти, падає загальний рівень освіти суспільства, а потім, ви бачите, що потім... По-друге, новообраний міністр був членом Партії Регіонів, а якщо йому близькі достатньо колабораційні цінності цього об‘єднання, то про європейський рівень освіти, який, зокрема, так виборювало минуле покоління студентів, годі й мріяти. По-третє, "кнопкодавство", порушення регламенту, але то вирішувати комітету", - розповів голова інформаційного комітету студпарламенту університету Бориса Грінченка Микита Мазур в коментарі Еспресо.

Водночас, студпарламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка опротестував дане призначення та закликав всіх небайдужих на акцію протесту під Офіс президента о 18:00 21 грудня.

"На наше щире переконання, Міністр освіти і науки України повинен не лише пропагувати засади академічної доброчесності, а й сам їх дотримуватися. Також закликаємо всіх доєднатися до акції протесту під Офісом Президента України 21 грудня о 18:00", - заявили студенти.

Читайте також: "Плагіатити тепер можна офіційно", - соцмережі про призначення Шкарлета міністром освіти

Аналогічну позицію висловило 18 грудня студентське самоврядування Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

"Наша громадянська позиція солідарна з колегами із НаУКМА та УКУ - Шкарлет має піти", – заявили в студентському самоврядуванні.

Паблік КПІ Live розмістив оголошення про акцію протесту у себе на сторінці.

Водночас, стденти та Викладачі Києво-Могилянської академії публічно звернулись до депутатів про неприпустимість призначення Шкарлета ще до голосування за нього у Раді.

"На наше глибоке переконання, Міністерство, яке формує політики в цілій освітній галузі, має визначати високі стандарти академічної доброчесності і дотримуватися їх у першу чергу. Призначення на найвищу посаду людини, чия репутація як науковця є небездоганною, а факти вживання плагіату у наукових працях загальновідомі, може завдати великої шкоди цілій освітній галузі, від якої залежить розвиток нашої країни", - йдеться на сторінці університету в соцмережі.

В свою чергу Український католицький університет 17 грудня привітав рішення комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримувати призначення Шкарлета, ухвалене до голосування в сесійній залі.

"Нас дивує поведінка влади, яка не просто показово нехтує зверненнями авторитетної академічної громадськості щодо звинувачення кандидата на посаду Міністра у плагіаті, а й не бере до уваги офіційні експертні висновки Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти і продовжує висувати цю кандидатуру знову і знову", – зазначили у ВНЗ.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо