"Підставити плече". Ізраїль почав загальну антикоронавірусну вакцинацію

Сьогодні, 20 грудня 2020 року, Ізраїль одним з перших у світі починає вакцинацію населення від коронавірусу

Масштабна кампанія під девізом "Підставити плече" (Латет катеф) фактично почалася ввечері 19 грудня, коли в лікарні "Шиба" першими отримали щеплення прем'єр-міністр Біньямін Нетаніягу й очільник МОЗ Юлій Едельштейн, розповідає Еспресо.TV з посиланням на портал Вести - Ynet.

У Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що в країну доставлено сотні тисяч доз вакцини Pfizer, проте відмовляються назвати точну кількість. У лікарнях і лікарняних касах також стверджують, що їм невідомо, скільки доз буде передано для вакцинації. Згідно з оцінками, до кінця грудня в Ізраїлі має бути не менше 4 млн доз, чого достатньо для вакцинації 2 млн громадян. Решта прибуде 2021 року.

На даному етапі зробити щеплення прямо зараз може тільки медичний персонал лікарень і лікарняних кас, а також люди віком 60 років і старше. На цьому тижні планується прищепити персонал і мешканців будинків дял осіб похилого віку та геріатричних закладів, але через логістичні ускладнення початок вакцинації може бути відкладено.

Пацієнтам лікарняних кас можна буде зробити щеплення починаючи з понеділка, 21 грудня.

Разом з тим, наразі невідомо коли почнуть робити щеплення всіх бажаючих.

"Слідом за медперсоналом і літніми громадянами щеплення почнуть робити людям з фоновими захворюваннями (включаючи діабет, гіпертонію), а також вчителям і соціальним працівникам. З подальшим надходження вакцини список цей перелік розширюватиметься", - зазначається у повідомленні.

Запис на щеплення відбувається у лікарняних касах "Клаліт", "Маккабі", "Меухедет" і "Леуміт". Він проводиться за телефоном або за допомогою інтернет-сайтів. Черговість встановлюється самими лікарняними касами, оскільки кількість вакцини на даному етапі обмежена.

Через те, що вакцинація від коронавируса передбачає дві ін'єкції (друга - на 19-21 день після першої), то черга на друге щеплення буде встановлюватися завчасно. У лікарняних касах обіцяють повідомляти дату другого щеплення відразу після отримання першої.

При цьому вакцинація не є обов'язковою. Виняток становлять деякі категорії громадян, у тому числі медперсонал і працівники системи освіти, яким рекомендується зробити щеплення. Педагоги не входять до першого кола пріоритету, проте їх планується прищепити раніше, ніж інші категорії населення.

Міністерство охорони здоров'я пояснює, що нікого не можна примусити зробити щеплення насильно. Але у відомстві закликають пройти вакцинацію добровільно.

Як наголошується, є групи, які взагалі не зможуть пройти вакцинацію. Це ті, хто вже перехворів коронавірусом, вагітні та жінки, які страждають важкими формами алергії. На даному етапі також не планується щепити дітей у віці до 16 років.

Для проведення вакцинації Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю схвалило вакцину Pfizer.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb