Уряд виділив з коронавірусного фонду 103 млн грн на виплати у програному державою міжнародному арбітражі

21 грудня уряд виділив Мін'юсту 103 млн грн із фонду боротьби з COVID-19 через програш Україною у 2018 році понад $9 млн у міжнародному інвестиційному арбітражі вкладникам Кредитпромбанку

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що гроші з "коронавірусного фонду виділяються на погашення заборгованості за рішенням Міжнародного центру з урегулювання інвестиційних спорів від 26 липня 2018 року у справі за позовом компанії "Сіті-Стейт Н.В.", товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Практика", товариства з обмеженою відповідальністю "Кристал-Інвест" та товариства з обмеженою відповідальністю "Продіз" до держави Україна.

Згідно з документом, Міністерству юстиції України доручено забезпечити погодження виділення бюджетних коштів, передбачених пунктом 1 цієї постанови, з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету, а Міністерству фінансів - внесення після зазначеного погодження відповідних змін до розпису державного бюджету.

Нагадаємо, у липні 2018 року міжнародний арбітраж у Нідерландах у спорі City-State NV, Praktyka Asset Management Company LLC, Crystal-Invest LLC і Prodiz LLC проти України присудив позивачам виплату $8,91 млн, або 239,2 млн грн, а також відсотків за період із 31 грудня 2013 року за ставкою 12-міс. LIBOR+4% і $0,4 млн судових витрат. Спір був пов'язаний із втратою компаній депозитів у Кредитпромбанку, виведеному з ринку рішенням Нацбанку: на думку позивачів, держава не змогла захистити їхні інвестиції, як того вимагала міжурядова угода, а також домогтися незалежного розгляду справи в українських судах.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо