Катастрофа у Чугуєві: суд заарештував командира військової частини

Печерський суд Києва заарештував відстороненого командира військової частини А-4104 у Чугуєві В'ячеслава Глазунова

Про це повідомило "Громадське".

"Коли під час польоту з'являється технічна несправність літака, командир екіпажу зобов'язаний припинити зліт. І швидкість йому це дозволяла. В даному випадку був цей конвеєр. Злітна смуга має певну довжину і є лінія старту. І якби все було за правилами, спрацював би датчик і командир екіпажу прийняв би рішення зупинитися. Оскільки був конвеєр, то посадка відбулась за цією лінією розгону. Тобто відстань стала набагато менше. І коли на такій швидкості спрацював цей датчик, екіпаж мав достатню швидкість, щоб зупинитися, але не мав відстані, технічної можливості безпечно припинити політ на землі ще. Тому він був вимушений злітати. І це саме через те, що попередній політ відбувся способом конвеєра", - сказав слідчий ДБР Іван Пузиревський.

Суд взяв під варту командира військової частини А-4104 у Чугуєві. Його підозрюють у "недбальстві та порушенні підготовки і правил польотів", що призвело до катастрофи літака Ан-26 та загибелі 26 військовослужбовців.
За даними слідства, на літака повинні були пустити лише 10 штурманів, а не 18. Тому що на борту було лише 10 парашутів та 10 кисневих масок, що також вказує на те, що кількість людей на борту була перевищена.
 
Слідчі зауважили, що командир екіпажу Богдан Кишеня 11 місяців не практикував нічні польоти, а тому не мав бути допущеним на борт. 

Адвокат підозрюваного просив залишити клопотання без задоволення, наголосивши, що його підзахисний не збирається переховуватися. Також адвокат заявив, що в плановій таблиці польотів відсутня інформація про конвеєрні польоти. А прокурори заявили, що там вказано про зупинки, які мали здійснюватися, але не здійснювалися.

Також адвокат підозрюваного зазначив, що Глазунов є учасником бойових дій, має нагороди від Міністерства оборони, а також має серцево-судинні захворювання.

В свою чергу підозрюваний зазначив, що вага на борту не була перевищена.

"У цей день я був старшим першої зміни, старшим другої зміни був мій заступник. З 15:30 до 18:00 я був уже у своєму робочому кабінеті, працював з документами. Спостереження виконувала інша людина. Я не давав команду на конвеєр. Її дає командир польотів. Так, старший зміни його контролює, може втрутитися і не допустити цього. Але я це зробити не міг, оскільки не був на місці в цей час", - сказав у суді Глазунов.

За словами підозрюваного, рішення щодо допуску пілота він не ухвалював.

"Щодо Кишені. Я не міг права його перевіряти, оскільки я не маю допуску, я маю допуск лише на літак Л-39. Безпосередньо його підготовкою займається керівник ескадрильї. Так, контрольний політ йому дав командир і після контрольного польоту, вирішив, що він готовий, після цього Кишеня полетів сам, а потім з курсантами. І це контролює мій заступник з льотної підготовки", - зазначив військовий.

  • Нагадаємо, що ввечері 25 вересня у Харківській області на 530 кілометрі траси Київ-Харків поруч із дорогою впав військовий літак Ан-26 та одразу загорівся. На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – всього 27 людей. 
Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb