"Атака на мовний закон", - Кремінь про намагання "слуг" скасувати штрафи за ненадання послуг державною

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь висловив сподівання, що Верховна Рада не підтримає законопроєкт, що нівелює перехід сфери послуг повністю на українську мову

Про це йдеться в заяві уповноваженого по захисту державної мови Тараса Кременя у Facebook.

"Зареєстрований вчора у Верховній Раді України законопроєкт "Слуг народу" щодо скасування штрафів за відмову надавати інформацію та послуги державною мовою – це чергова атака на мовний закон", - зазначив Кремінь.

Зазначається, що в законопроєкті №4528, ініційованого групою нардепів-"слуг" на чолі з Максимом Бужанським, Олександром Дубінським та Данилом Гетьманцевим йдеться про внесення змін до закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у частині скасування штрафів за відмову обслуговувати державною мовою.

Читайте також: Володимир В’ятрович: "Слуги народу" знову атакують українську мову

"Ці дії не мають нічого спільного із розвитком, з підвищенням статусу і ролі української мови в суспільстві. Та й взагалі, як на мене, парламент зараз мав би займатися боротьбою з пандемією, економічними питаннями, безпековою сферою, а не вкотре піднімати питання, які розколюють суспільство", - наголосив уповноважений.

"Мовний закон найближчі роки взагалі чіпати не варто. Сподіваюсь, що цей законопроєкт не буде мати перспективи ні в комітеті, ні у парламентській залі", - підкреслив Тарас Кремінь.

  • Як відомо, 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" - відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відтак, відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. Вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо.

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо