"Почало ламати ноги і очі, почувався наче вагітний": щеплені вакциною "Спутник V" росіяни поділилися враженнями

Росіяни, які зробили щеплення від коронавірусу російською вакциною "Спутник V", поскаржилися на побічні ефекти

Про це пише російське видання Медуза.

Вакцинація від коронавірусу почалася в Росії 5 грудня. У більшості регіонів щеплення зараз можуть зробити лише лікарі, вчителі і люди з інших груп ризику, але в Москві і Підмосков'ї "Спутник V" доступний майже всім - хоча видання відзначає, що охочих робити щеплення небагато.

36-річний Василь розповів, що за кілька годин після щеплення у нього почало «ламати ноги і очі», було боляче дивитися, почався озноб, температура піднялася до 38,6 градуса. Наступного дня температура у нього трималася на рівні 37 градусів, відчувалася слабкість, і чоловік навіть поскаржився дружині на "відчуття, ніби він вагітний", тому що йому хотілося помідорів і томатного соку. Пізніше в нього сильно загострився, а потім зовсім зник нюх. За словами Василя, у нього вісім днів було відчуття, ніби він застудився, після чого всі симптоми зникли. Друге щеплення він має намір робити за 21 день після першого.

"Мені сказали, що [від вакцинації] можуть бути побічні ефекти, але якщо температура нижча за 38,5, жарознижуючі препарати приймати не можна", - сказав інший співрозмовник видання, 27-річний Михайло.

За словами чоловіка, ввечері в день щеплення у нього піднялася температура і почала боліти шкіра. Наступного ранку в нього з'явився біль у попереку, за кілька годин температура нормалізувалася, за його словами, після цього він почувався добре. Михайло теж чекає на друге щеплення.

"Медсестра, яка робила мені щеплення, сказала, що в неї після уколу була сонливість цілий день. У мене в день щеплення до вечора з'явилося відчуття наче перед застудою. Потім протягом двох діб кілька разів з'являлася ломота на три-чотири години. Місце уколу почервоніло і ущільнилося. За кілька днів все минуло", - заявив 48-річний Микола.

34-річний росіянин Михайло сказав, що вважає російський  "Спутник V" "надійною вакциною", але, на його думку, "офіційні дані про побічні ефекти сильно занижено". Інший щеплений чоловік заявив, що після щеплення «не мав жодних відчуттів".

11 серпня президент Росії Володимир Путін заявив, що в РФ зареєстрували першу в світі вакцину від коронавірусу і що одна з його дочок вже зробила щеплення.

Росія стверджує, що ефективність її вакцини - 92% і 95%, але вона ще не пройшла третю фазу випробувань. Незважаючи на це, 5 грудня в країні почалася масштабна вакцинація населення, передусім «груп ризику» - вчителів і медиків. Путін не хоче випробовувати вакцину на собі.

Першою країною, куди Росія поставила "Спутник V", стала Білорусь, потім - Венесуела. Також російську вакцину закупила КНДР.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов запевнив, що Україна не розглядає питання закупівлі російської вакцини.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb