В Україні завершують будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива: це підсилить енергетичну незалежність від Росії

У Чорнобильській зоні відчуження завершується будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

"Символічно, що сьогодні, у День енергетика, завершується будівництво першого пускового комплексу централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні відчуження. Робота цього об'єкта забезпечить Україні незалежність від будь-яких геополітичних умов", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що українські атомні електростанції виробляють понад половину обсягу електроенергії в країнї, але для стабільної роботи атомна генерація потребувала вітчизняного сховища для відпрацьованого ядерного палива.

"Запроваджуються найсучасніші безпечні технології поводження з ядерним паливом. Розривається монопольна залежність від вивезення відпрацьованого палива українських АЕС до Російської Федерації. Держава зможе заощаджувати сотні мільйонів доларів на рік", - зауважили у пресслужбі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb