Новий очільник МЗС Литви назвав "диявольськими спокусами" пропозиції налагодити відносини з Росією

Новий міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що не потрібно навіть намагатися налагодити відносини з Росією, і всі подібні пропозиції є "диявольськими спокусами"

Про це повідомляє LRT.

Відповідаючи на питання, чи може він уявити, що відносини з Росією можуть бути нормальними в коротко- і середньостроковій перспективі, Ландсбергіс сказав:

"Це вулиця з одностороннім рухом. Відносини з Росією зараз у руках російського режиму. І це не тільки литовське питання. Моя принципова позиція - це держава, яка тероризує своїх сусідів, окупує території, порушуючи суверенітет, втручаючись у вибори, поширюючи фейкові новини і роблячи це майже у військовому порядку", - сказав він.

На думку міністра, Росія - це не та держава, яка бажає хороших відносин з кимось.

"На мою думку, тут не варто розраховувати на будь-які зміни в їх політиці. Лише коли Росія вирішить, що хоче бути справжнім міжнародним гравцем, тоді відносини з іншими державами, зокрема Литвою, з Росією зміниться", - сказав він.

Міністр додав, що кожен заклик до перезавантаження відносин зараз грає на руку російській стороні.

"Все більше стає міжнародних гравців, які говорять: давайте спробуємо перезавантаження. Я маю на увазі після Криму та України. Кожен новий заклик до перезавантаження зараз грає на руку російській стороні з її військовою агресією. Це легітимізує її дії, легітимізує її, як це називає сама Росія, сферу інтересів", - сказав він.

Ландсбергіс вважає, що стосовно Росії "не потрібно допускати ілюзії та наївність".

"Це може траплятися і з нами...Я іноді чую це від бізнесу, пов'язаних з Росією, що відносини можна було б поліпшити...Я думаю, що потрібно не здаватися. Це такі диявольські спокуси", - сказав він.

Новий глава МЗС Литви є лідером правої консервативної партії "Союз Вітчизни - Литовські християнські демократи" та колишнім депутатом Європарламенту, у якому входив до "Європейської народної партії" та активно підтримував Україну, зокрема й у питанні санкцій проти РФ за її агресію.

Його дід - Вітаутас Ландсбергіс - широко відомий у Литві і за її межами як один з ключових опонентів радянського режиму і один з головних ініціаторів відновлення незалежності Литви, перший спікер Верховной Ради незалежної Литви.

Ландсбергіс замінив на посту Лінаса Лінкявічюса, який залишив посаду після 8 років служби.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb