З’явився інтерактивний посібник з історії України ХХ століття, матеріали для якого збирали діти

Вчителі та учні старшої школи отримали новий електронний посібник "Як працювати з радянським минулим на уроках історії", призначений для поглибленого вивчення радянського періоду історії України з точки зору повсякденності і життя звичайних людей

Книгу розміщено за цим посиланням.

Особливістю видання є залучення до його створення шкільної молоді, яка в межах конкурсу учнівських проєктів "Радянське минуле: (пере)осмислення історії", збирала свідчення очевидців у своїх громадах. Посібник пропонує читачеві 7 тематичних блоків: 

"Ми не залишаємо вчителів сам на сам із джерелами з радянської історії, багато нюансів яких можуть бути незрозумілими й будуть такими, натомість, ми вміщуємо ці джерела в історичний і тематичний контекст, подаємо приклади досліджень, та, зрештою, відсилаємо до багатої критичної літератури українською мовою", - каже координатор проєкту, історик, Андрій Ферт. 

У кожній темі спершу наводиться пояснення від професійних істориків, потім йдуть витримки з історичних джерел та зібрані підлітками розповіді очевидців. 

На фото: навчальний семінар для вчителів історії про радянське минуле в школі у Києві

Перейшовши за QR-кодом у рубриці "Учнівські проєкти" можна більше дізнатися про тих, хто саме і де працював над певним дослідженням. 

Крім того, параграфи містять питання для обговорення, питання для роботи з джерелами і завдання для самостійної дослідницької роботи.

Над текстом посібника працювала низка авторів під науковим керівництвом Наталі Шліхти, історикині, кандидатки наук ("Києво-Могилянська академія").

Конкурс "Радянське минуле: (пере)осмислення історії" тривав у 2019-2020 роках і був частиною міжнародного  проєкту, що спільно проводили українське представництво освітньої мережі DVV International та Всеукраїнська асоціація вчителів історії "Нова доба" за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

На фото: учень Пирятинської школи #4 бере інтерв’ю для свого дослідження про освіту у радянський час

Для участі у конкурсі загалом було подано 290 робіт-проєктів. Польові дослідження проводилися близько 1500 молодими людьми віком 14-18 років.

До складу журі входили відомі українські історики - Георгій Касьянов, Ярослав Грицак, Тетяна Себта, Оксана Кісь та Наталя Шліхта.

Підсумки конкурсу, як і самі конкурсні роботи, знаходяться на офіційному сайті конкурсу.