МОЗ сподівається до Нового року домовитися щодо поставки в Україну вакцини від COVID-19

Міністр охорони здоров'я сподівається до кінця року укласти контракти на поставку в Україну вакцини від COVID-19

Про це Степанов сказав під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Ми намагаємось, щоб вакцини були якомога раніше поставлені в України. Щоб розпочати весь процес (вакцинації населення - ред) уже в лютому наступного року. Як тільки буде підписаний контракт, я маю надію, що це буде вже в цьому році, відразу ми повідомимо", - сказав Степанов.

За словами Степанова, закупівлю вакцин буде здійснювати підпорядковане МОЗ державне підприємство "Медичні закупівл України".

Крім того, міністр додав, що у МОЗ вирахували всі етапи вакцинації від COVID-19, впродовж яких планується щепити населення України.

"Рамкові терміни - 2021-2022 роки. Сподіваємось, що вакцинація розпочнеться в лютому наступного року, але варто розуміти, що терміни можуть зсунутися на певний час у зв'язку із поставкою вакцини", - пояснив Степанов.

При цьому він зазначив, що вакцинація від COVID-19 буде добровільною для усіх громадян.

Найпершими, у порядку пріоритетності, вакцину отримають дев'ять груп населення: медичні працівники, військовослужбовці, працівники соціальної сфери, особи, які проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки та працівники таких закладів, люди старше 60 років включаючи осіб із супутніми та хронічними захворюваннями, працівники служб державної безпеки, вчителі та працівники сфери освіти, особи від 18 до 59 років із супутніми або хронічними захворюваннями, особи, що перебувають у місцях обмеження волі та слідчих ізоляторів та працівники цих установ.

"У межах пріоритетних груп люди старше 60 років будуть рекомендовані до отримання вакцини у першу чергу, оскіільки ризик розвитку COVID-19 у важких формах та ризик смертності для таких людей є значно вищим. Однак, старший вік як пріоритет може змінитись на основі остаточної інформації про безпеку та ефективність вакцин для людей похилого віку", - пояснив Степанов.

Загалом, за словами Степанова, МОЗ у наступні два роки планує охопити вакцинацією 50% населення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb