ВООЗ занепокоєна через намір українського уряду закупити експериментальні ліки від COVID на 125 млн грн

У ВООЗ радять не витрачати такі великі кошти на експериментальне лікування, натомість закупати кисень, маски та пульсоксиметри

Про це йдеться в листі очільника регіонального Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Ганса Клюге до міністра охорони здоров'я Максима степанова, передає "Лівий берег".

Клюге висловив "глибоке занепокоєння" через рішення уряду виділити державні кошти на ліки, які мають низький доведений вплив або повну його відсутність на зниження смертності госпіталізованих з коронавірусом пацієнтів.

Чиновник ВООЗ відзначив, що практика лікування коронавірусу постійно змінюється і для цього проводяться численні рандомізовані контрольовані дослідження багатьох різних препаратів.

"Беручи до уваги ситуацію зі світовою пандемією COVID-19, важливо відзначити ініціативу українських спеціалістів слідувати останнім доступним рекомендаціям та протоколам лікування. Однак ВООЗ хотіла б заохотити до дотримання доказових методів та пропонує переглянути наявну в Україні практику призначення експериментальних препаратів для лікування COVID-19", - зазначив Клюге.

У ВООЗ наголосили, що такий великий обсяг коштів слід спрямовувати на забезпечення кисневої терапії та необхідних матеріалів, зокрема, масок, а також обладнання для вимірювання насичення киснем (пульсоксиметрів) у службах первинної медичної допомоги для швидкої ідентифікації та направлення пацієнтів, стан яких погіршується, а не для закупівлі експериментальних ліків без достатнього обґрунтування їх ефективності . На думку ВООЗ, державні кошти краще також спрямовувати на обладнання, придатне для відділень інтенсивної терапії.

Зазначається, що більшість випадків COVID-19 потребують кисневої терапії під час госпіталізації, і потреба в медичному кисні є значно вищою, ніж за звичайних умов.

У ВООЗ нагадали, що уважно стежать за даними глобальних досліджень та регулярно оновлюють свої технічні вказівки щодо лікування пацієнтів з коронавірусом.

"ВООЗ рекомендує використовувати для прийняття рішень оновлювальні рекомендації щодо лікарських засобів для COVID-19", - зазначив Ганс Клюге.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо