Зеленський: Тупицький не може бути головою КС, перезавантаження суду має початися саме з цього

Президент України Володимир Зеленський вважає, що голова Конституційного суду України (КСУ) Олександр Тупицький не може далі займати свою посаду і має піти у відставку

Про це Зеленський сказав в інтерв'ю виданню Фокус.

"Я вважаю, Тупицький не може бути головою КС. Перезавантаження суду має розпочатися саме з цього. Я навіть не погрожую. Конфлікт з державою, конфлікт з суспільством, конфлікт з ВР, конфлікт з президентом. Мені здається, цього досить, щоб людина пішла. Це нормальний чоловічий крок", - цитує видання слова Зеленського.

На його думку судді КСУ перевищили свої конституційні повноваження.

"Почали вони з НАБУ. Почали вони м'яко: своїм рішенням не зняли керівника, не закрили НАБУ, тільки поставили під сумнів, чи може президент призначати директора НАБУ. Потім вони перейшли до НАЗК, після чого я зрозумів, що їх терміново треба зупинити", - пояснив Зеленський.

Президент зазначив, що подання його законопроєкту до Верховної Ради з пропозицією звільнити весь склад КСУ  зупинило можливі наміри суддів скасувати ті чи інші закони. 

"Я звернувся до Верховної Ради щодо напрацювання законодавчих змін, тому що який би не був закон, напрацьований Радою національної безпеки і оборони, але дотепер жодна людина в Україні і світі не знайшла аналог вирішення цієї проблеми. Ми сиділи з РНБО і швидко шукали рішення", - наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що на сьогодні жодну реформу не скасовано і, на його думку, це є найголовніше.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb